Je hoort het bijna dagelijks in het nieuws: positieve signalen over de woningmarkt die weer uit de crisis opkrabbelt. Alles wijst erop: de woningmarkt zit in de lift. Heb jij een nieuw huis op het oog? Let op: er staan een paar veranderende regels voor de deur die ervoor zorgen dat je in 2017 minder financiële ruimte hebt om je droomhuis te kunnen kopen.

Meer spaargeld nodig

Sinds 1 januari 2015 wordt het maximale leenbedrag (op basis van de koopsom van de woning) ieder jaar met 1% verminderd, van 104% tot 100% in 2018. In 2017 wordt de maximale lening 103% van de koopsom van de woning. Alle extra kosten om een woning te kunnen kopen boven de marktwaarde, betaal je dan dus uit eigen middelen! Je hebt voor een woning van bijvoorbeeld € 200.000 nu al een gespaard bedrag nodig van € 4.000 en in 2017 wordt dit € 6.000. Een goede reden om op korte termijn, dus nog in 2016, je nieuwe huis te kopen.

Maximale leenmogelijkheden


In 2017 kun je minder lenen op basis van je salaris. Het Nibud heeft berekend welk deel van het inkomen je maximaal aan hypotheeklasten mag besteden. Dit om jou te beschermen tegen te grote uitgaven in relatie tot jouw koopkracht. Hypotheekverstrekkers rekenen met de Nibud-percentages om te bepalen wat je maximaal mag lenen voor de aanschaf van een woning. In 2017 worden de regels flink aangescherpt en kun je zo’n 3% tot wel 6,5% minder hypotheek krijgen dan met hetzelfde salaris dan in 2016. Heb je nu een huis op het oog? Laat je dan goed informeren over jouw situatie in 2017. Koop in 2016 nu het nog kan.

Vertrouwen in de woningmarkt op hoogste punt sinds jaren

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt bereikte in december 2014 een dieptepunt (score van 51 punten op schaal van 200) volgens de Eigen Huis Marktindicator. Sindsdien blijft het vertrouwen stijgen en de stemming van de consument kan met een score van 103 nu weer als ‘positief’ worden bestempeld. De hoogste score in de afgelopen 10 jaar!

Verkoop nieuwbouwwoningen neemt fors toe

Het aantal verkopen van nieuwbouwwoningen neemt sinds dit jaar fors toe. In de eerste 9 maanden van 2016 zijn al bijna 7% meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in geheel 2015 en bijna 10% meer dan in geheel 2014! Als het zo doorloopt, is de stijging 42% in 2016 ten opzichte van 2015! Van Wanrooij ziet de vraag naar woningen ook sterk toenemen en speelt hierop in door meer projecten op de markt te brengen.

Goed moment om in te stappen

Veel mensen willen graag verhuizen, maar hadden dit idee een paar jaar in de ijskast gezet. Velen vinden het nu het juiste moment om in te stappen: vanwege de lage huizenprijzen en de historisch lage hypotheekrente. Daarnaast is er op dit moment een ruime keuze in aanbod. Kopen op het dieptepunt van de markt is een goede investering in de toekomst! Bovendien is de verwachting dat de hypotheekrente weer gaat stijgen als gevolg van de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.