Boktor op hout

Kevers kunnen nuttig werk verrichten in huis en tuin, zoals bladluis etende kevers. Daarnaast kunnen de keverachtigen ook kunnen ze grote overlast veroorzaken. In de ergste gevallen kunnen ze bijvoorbeeld in de dragende balken van uw huis boren, waardoor vloeren kunnen verzakken. Ook is dit ongedierte dol op tapijten en vloerbedekking. Kevers kunnen nare ziektes overbrengen op mensen en huisdieren. Denk hierbij aan onder andere darmvirussen, salmonellabesmetting en e.coli. Al met al reden genoeg voor een aanpak om dit ongedierte te bestrijden.

De bekendste kevers die u in uw huis of bedrijf kan aantreffen

Hoewel er meer dan 20.000 kevers bestaan in Nederland, noemen we even een paar veel voorkomende soorten die u in huis en tuin kunt aantreffen. Een iepenspintkever verspreidt dodelijke schimmels onder bomen. Een bladrolkever op zijn beurt vreet het liefst uw planten aan, terwijl zaadkevers zich juist richten op de wortels. Spekkevers zijn dol op rottende resten van dode dieren, wat ziektes kan veroorzaken. De tapijtkever of museumkever is ook geen lieverdje, dikwijls start deze een complete keverplaag in combinatie met een willekeurig dood dier, en dat kan ook binnen in uw woning zijn. De piepschuimkever richt zich graag op isolatiemateriaal als piepschuim en tempex. De boktor richt zich op hout, dit type kever zijn larven kan bijvoorbeeld in haardhout voorkomen. 12

Zelf kevers bestrijden: den of juist uitbesteden?

Kevers die het hebben gemunt op hout moet u in alle gevallen overlaten een expert in plaagdierbestrijding. Vaak zorgt dit voor onveilige situaties en tegen dit type kever is geen kruit gewassen. Andere veel voorkomende kevers kunt u eventueel zelf bestrijden. Als er bijvoorbeeld larven in een voerkleed zitten, kunt u dit laten wassen in een stomerij. Een ervaren keverbestrijder inzetten is een afweging tussen het kostenplaatje of de mate van hinder die u ervaart.

Wat kunt u doen ter preventie of na afloop van professionele keverbestrijding

Als u uw woning of bedrijf hebt verlost van de kevers met een goede aanpak, bedenk dan dat u misschien nog niet klaar bent. In veel gevallen hebben de aanpalende woningen of bedrijven dan ook kevers, want deze beestjes doen niet aan erfafscheidingen en gaan naar hartenlust buurten in de nabije omgeving.

Waarschuw daarom uw buren en onderzoek of een gezamenlijke anti kever aanpak een oplossing is. Verder moet u in uw eigen woning of bedrijfspand zorg dragen voor een goede ventilatie, dat is immers minder aantrekkelijk voor ze. Ruim ook altijd dode kevers op, wat er zijn diverse andere soorten ongedierte die houden van dode insecten. 3

Bronnen:

  1. https://www.ongediertebestrijden.com/houtwormen/
  2. https://www.ongediertebestrijden.com/boktor/
  3. https://www.ongediertebestrijden.com/