De lage hypotheekrente en woningprijzen zorgen ervoor dat een hypotheek op dit moment veel beter betaalbaar is. Je bent nu al snel goedkoper uit door een huis te kopen, dan door te kiezen voor een huurwoning. De woningmarkt biedt weer mogelijkheden. Nu een huis kopen is een verstandige keuze, dus: haal je verhuisplannen maar uit de ijskast!

Vertrouwen in de woningmarkt herstelt

De woningmarkt heeft in 2016 een opmerkelijk herstel laten zien, waarbij elk kwartaal het aantal verkopen groeide. Het 4e kwartaal van 2016 is tot nu toe zelfs het beste gebleken sinds 2008, toen de crisis uitbrak. Het toegenomen consumentenvertrouwen is de voornaamste oorzaak van de ‘opverende’ markt. Een nieuw huis kopen is geen risico meer, maar een goede investering in de toekomst!

Huizenprijzen bereiken bodem

Sinds de crisis in 2008 uitbrak, zijn de woningprijzen gemiddeld tot wel 20% gedaald. Kostte een huis in 2008 nog gemiddeld 240.000 euro, nu ligt dat op 207.000 euro. Afgelopen jaar is de prijsdaling sterk afgenomen en gestabiliseerd en inmiddels zijn de prijzen zelfs al weer aan het stijgen. NVM: “We rekenen voor 2017 op stijgende woningverkopen en prijzen die op het huidige niveau zullen stabiliseren.”

Historisch lage hypotheekrente

Sinds 1985 is de hypotheekrente niet zo laag geweest als op dit moment! Kies je voor een 10-jaars vaste rente met NHG, dan ligt de rente nu op zo’n 1,0%. Kies je voor een variabele rente, dan kom je zelfs onder de 1% uit! Een lage hypotheekrente scheelt flink in je maandlasten!

Belastingvrije schenken tot 100.000 euro

De belangstelling voor de schenkingsvrijstelling van 100.000 euro is vele malen groter dan verwacht. Sinds 1 oktober 2016 maakten naar schatting al zo’n 90.000 huishoudens gebruik van de vrijstelling. De tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling (tot 1 januari 2018) houdt in dat iedere Nederlander een bedrag tot maximaal 100.000 euro belastingvrij mag schenken. Voorwaarde is wel dat de ontvanger dit bedrag besteedt voor aankoop, onderhoud of verbetering van de woning, of het aflossen van de hypotheekschuld.

NHG: restschuld vanaf nu meefinancieren

Woningbezitters met een NHG-hypotheek die graag zouden willen verhuizen, doen dat nu vaak niet omdat ze verwachten een restschuld over te houden. Maar vanaf 1 januari 2017 kunnen huiseigenaren bij verkoop van hun woning (onder voorwaarden) een restschuld meefinancieren in een nieuwe NHG-hypotheek. Deze regeling biedt veel mogelijkheden voor doorstromers om alsnog te kunnen verhuizen.

Gemeenten bieden startersleningen

Wil je voor het eerst een woning kopen, maar staan de hoge woonlasten je in de weg? Met een starterslening kun je wellicht toch de woning kopen die je op het oog hebt. De starterslening wordt door veel gemeenten aangeboden en overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten en het bedrag dat je maximaal kunt lenen. De eerste drie jaar hoef je geen rente en aflossing over de lening te betalen. De hoogte van de starterslening hangt af van je inkomen, je eigen vermogen en de voorwaarden van de betreffende gemeente.

Meer weten?

Heb je nog meer vragen over de mogelijkheden van het kopen van een nieuwbouwwoning? Neem dan contact op met de makelaar.